Öreg rádiók kiállítása

Ha kíváncsi rá, hogy elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. Világháborúról, 1956-ról, vagy éppen a 1968-ról, a Verőcei Művelődési házban az Öreg Rádiók Kiállítást nem szabad kihagynia! Itt ugyanis megnézheti, meghallgathatja a számtalan öreg, és még öregebb rádiót, melyeket sok-sok év kutató munkájával sikerült Perneky Sándornak, a gyűjtemény tulajdonosának egybegyűjteni.

Az öreg rádiókat bemutató múzeum 2009. júniusában nyitotta meg a kapuit az érdeklődők előtt. A magyarországi rádiós műsorszolgáltatás 1925. december elsején kezdődött és még ugyanebben az évben elindult a műsorvevő rádiógyártás is. E korai időből származó "matuzsálem-korú" hazai és külföldi készülék is megtekinthető a kiállításon. Bemutatásra kerülnek továbbá a rádióval kombinált elektromos gramaphonok, lemezjátszók, szalagos magnók, valamint ezek javításához használt mérőműszerek. Nyomon követhetjük az elektroncsövek fejlődését és bemutatásra kerül a még fellelhető korabeli szakirodalom is. Ezek egyes darabjai igazi csemegeként szolgálnak, a rádiózás fejlődését megismerni vágyó érdeklődőknek.

A gyűjteményben található Orion, Vadásztölténygyár, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, és Orion-EMG készülékek látványa és hangja kiválóan reprezentálja, a kort, melyben gyártották és használták őket. A kiállítás, a rádiótechnika fejlődésének bemutatásán kívül alkalmas egy kis visszatekintésre a zűrzavaros huszadik századra, mely a széleskörű kommunikáció térhódításának a százada is volt, s amiben óriási szerep jutott a rádiónak.

Amennyiben megnyerte a tetszését a honlapon látottak, keresse föl a kiállítást is személyesen. Ha előre egyeztetett időpontban érkezik személyesen fogom várni és segítek eligazodni a rádiózás hazai történetében, megmutatom a készülékeket működés közben is, valamint a rádiózással kapcsolatosan sok érdekes történettel szolgálhatok. A kiállított készülékek között több különleges is található, melyekből csak kis darabszámban gyártottak és ezekből egy-egy példány itt megtekinthető.

Tapasztalatom, hogy akik az elmúlt időben a kiállítást fölkeresték, akár szándékosan, vagy csak a sors vetette a kiállításra, azok mind élményekkel gazdagodva távoztak. Erről tanúskodik a vendégkönyvben olvasható sok-sok bejegyzés is, valamint az a tény is, hogy többen időnként visszatérnek barátaikkal, ismerőseikkel.

Amennyiben bármivel is tudja segíteni, bővíteni a kiállított rádiókat és más készülékeket, esetleg dokumentumokat, tisztelettel elfogadom és megbecsülöm. A részleteket e-mail-ben (kiallitas@radiomuzeum.hu) is megküldheti. Ha még nem döntött, hogy a személyi jövedelemadójának az 1% -t hová ajánlja föl, kérem ne tétovázzon, az alábbi adószámot jelölje meg.

Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja: 18167663-1-42

Ezen túlmenően a kiállítás működtetéshez szívesen fogadunk minden anyagi támogatást is. A részletek miatt kérem keressen.

Kapcsolat

Perneky Sándor magángyűjteménye

2621 Verőce, Árpád út 21.
GPS: 47.82180, 19.03601

Nyitva, megtekinthető:

hétvégeken, ünnepnapokon: 9.30-13.00, 15.30-18.30

Az aktuális nyitva tartási információk

Beköszöntött az ősz, lassan a tél is itt van. Így már csak kérésre tart nyitva a Rádiómúzeum a hétvégeken.
Ezért telefonálj, ha szeretnéd megnézni a kiállítást és én ott leszek!
Majd öltözz melegen, mert nincs fűtés. A hölgyek a körömcipőt hagyják otthon.

Elérhetőség, bejelentkezés

Honlap: Rádiómúzeum
Telefonon: +36 30 2459 118
E-mail-ben is lehetséges a kiállítás megtekintésére bejelentkezni, időpontot egyeztetni: kiallitas@radiomuzeum.hu
Az e-mail címre küldött leveleket legkésőbb néhány órán belül visszaigazoljuk.

Belépődíj

A múzeumok éjszakáján ingyenes, minden más alkalommal:
Felnőtt: 300,- Ft/fő,
Nyugdíjas, diák: 150,- Ft/fő
Csoportos (12 főtől): 150,- Ft/fő

Megközelítés

A kiállítás megközelíthetősége akadálymentes. Kerekes székkel érkezők számára is látogatható.