Polgármester

Szeretettel köszöntöm községünk új honlapján. Bízom benne, hogy sok hasznos információhoz fog jutni e lapok böngészésével. Engedje meg, hogy beköszöntőmben röviden bemutassam e méltán híres falut: Verőce, a Börzsöny egyik legősibb települése, a "Dunakanyar kapuja" már az őskortól lakott terület. Szinte minden ponton ősi és ókori kultúra nyomaiba botlunk. A rómaiak hídfőállást és őrtornyot építettek a falu határában a Duna parton. A honfoglaló magyarok is hamar birtokba vehették a területet, mert Anonymus Gesta Hungarorumában leírja, hogy:..."Árpád vezér és övéi: a Duna partján mentek, majd átkelve Verőce vizén, tábort ütöttek az Ipoly folyó mellett"...

E hely egyszerre tartalmazza mindazt a szépséget (hegyet, völgyet, folyót, erdőt) amit a természet adhat. Talán ezért is választotta lakóhelyéül az ősember, a rómaiak, a honfoglalók, majd később reformkori és a millenniumot ünneplő polgárság.

A név, a hagyomány kötelez. Ezért is igyekszünk Verőce hírnevét öregbíteni a kulturális rendezvények szervezésével, az idegenforgalom fejlesztésével és a hagyományok ápolásával. A látnivalók gazdagságára jellemző, hogy felsorolni őket meghaladja e köszöntő terjedelmét. Az Ybl Miklós által épített támfal és függőkertek, a Gorka Géza Kerámiamúzeum, Géza fejedelem, Keresztelő Szent János, Szent Kristóf, a Honfoglaló harcos és Wass Albert szobra, a Magyarkúti Irma-forrás, a Nagy Lajos király tér szökőkútja mind egy-egy kis csodája életünknek. E szépségek, programok, látnivalók megismertetését segíti ez a honlap is. Böngéssze sikerrel, és remélem nemsokára személyesen is viszontláthatjuk egymást.

Bízom benne, hogy a mai rohanó, értékvesztett világban, sikerül valami valódi értéket, szépséget nyújtanunk. Ehhez kívánok sok szerencsét és kérem a Magyarok Istenének áldását.

Grauszmann György
polgármester