Részletek

Kedves Verőceiek!  Alábbiakban összefoglaljuk és rendszeresen frissítjük, hogy mely döntések azok, amik községünkben a mindennapi és közösségi életünket befolyásolják. A továbbiakban nem indítunk újabb hír ablakot, ezt az egyet fogjuk folyamatosan frissíteni és a frissítés dátumát feltüntetni.

Frissítve: 2020. március 23. hétfőn (a legfrissebb információk zöld színnel kiemelve)

Magyarország Kormánya által hozott rendeletek:

  • 41/2020 (III.11.) Korm. rendelet 3. § (2) szerint a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. A hatósági karanténban tartózkodókról naponta készül adatszolgáltatás.
  • 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 2. § (1) szerint a 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el.

Helyi döntések:

Verőce Község Polgármesterének I/364-5/2020 számú utasítása szerint:


1. A Polgármesteri Hivatal 2020. március 17. napjától a személyes ügyfélszolgálatot szünetelteti.

Személyes ügyintézésre csak kiemelten fontos, halaszthatatlan esetekben – időpont egyeztetés után – biztosít lehetőséget. Az ügyfelekkel telefonon, e-mailen, ügyfélkapun keresztül kell a kapcsolatot tartani.

A pénzügyi csoport a megítélt támogatásokat banki átutalással, illetve postai kiküldéssel teljesíti.


Elérhetőség halaszthatatlan ügyek intézésére:
Telefon: 27/350-033
Elektronikus ügyintézés: e-papíron, vagy a polghiv@veroce.hu címen.
Postai úton (cím: 2621 Verőce, Árpád út 40.)
Személyesen hozott beadvány elhelyezhető a Polgármesteri Hivatal főbejárati postaládájában.

2. Az iskola, óvoda és Bölcsőde 2020. március 18. (szerda) napjától zárva tart.

3. Az Idősek Klubja zárva tart, azonban a házi segítségnyújtás szolgáltatást folyamatosan ellátják.

4. Verőce község közigazgatási területén minden önkormányzati, civilszervezeti és magán rendezvény (ide értendő minden baráti és családi program, mely túlmutat a mikro családon vagyis az egy háztartásban élőkön) megtartását és megrendezését határozatlan időre felfüggeszti.

5. A Védőnői Szolgálat csak veszélyeztetett terhesség esetén és a házi orvos által indokoltnak tartott esetben tarthat tanácsadást.

6. Az koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről szóló lakossági tájékoztatás elsődlegesen a verőcei médián keresztül történik (hivatalos weboldal, hivatalos facebook oldal, valamint a 2020. március 19-20. során a lakosokhoz eljuttatott Verőcei Tükör rendkívüli, ingyenes példányai – 1 500 háztartásban viszik ki az önkormányzat dolgozói, megbízottjai).

A Verőcei Tükör rendkívüli száma itt tölthető le: pdf letöltéseVerőce Község Jegyzőjének I/364-6/2020 számú utasítása szerint:

1. A Verőcei Polgármesteri Hivatal köztisztviselői 2020. március 23-tól munkájukat otthoni munkavégzéssel, elektronikus úton, illetve a megszervezett ügyeleti rendben végzik.

2. A postai úton, illetve a Hivatal főbejáratánál kihelyezett postaládába eljuttatott dokumentumok, küldemények a beérkezés napjától 3 napra karaténba kerülnek, feldolgozásuk ezt követően indul el.
 

Egyéb intézkedések az idősek és veszélyeztetett csoportba tartozók védelmére:

2020. március 19-től elérhetővé vált egy elektronikus bejelentési felület, melyen a 70 év feletti veszélyeztetett korosztályból a ténylegesen segítségre szorulók gyors és biztonságos felmérése, bejelentése történik. Az érintetteken kívül családtagok, ismerősök,  szomszédok is jelezhetik az önkormányzat felé azt, ha egy idős embernek segítségre van szüksége.
A bejelentés folyamatának leírása:
https://www.veroce.hu/reszletek/idoskoruak-vedelme-tamogatasa


Orvosi rendelő: az Egészségház rendelőiben és váróhelyiségeiben germicid lámpák, szűrő-és fertőtlenítő eszközök kerültek elhelyezésre, így biztosítva a steril környezetet.

A fertőtlenítés mellett is kérjük, hogy csak indokolt esetben keressék fel a rendelőt! Használják az ERODIUM rendszer elektronikus ügyintéző felületét (e-rendelés) minden olyan esetben, amikor nincsen szükség orvosi vizsgálatra!
Amennyiben feltétlenül szükséges a rendelői vizit, előre lefoglalt időpontra érkezzenek!
Amennyiben felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, kérjük maradjanak otthon és telefonáljanak!


A fenti óvintézkedéseken túl községünk háziorvosa közleményt fogalmazott meg a verőceiek felé, melyet alább és a Facebook-on is közzéteszünk:


„A járvány terjedése a fejünk felett lebeg. Megállításának két módja van: az emberi találkozások minimalizálása és a fertőtlenítés.
Az elsőhöz tartozik az országot, és a világot bejáró szlogen: MARADJ OTTHON! Ezt tovább erősíteném azzal, hogy a 70 éven felülieknek és a krónikus betegeknek a LAKÁSUKAT ELHAGYNI TILOS! Kérem, hogy erre figyelmeztessenek mindenkit a környezetükben!

Az Önkormányzat-, a Művelődési Ház-, az Idősek Klubjának dolgozói, és önkéntes segítségnyújtók mindenben a segítségükre lesznek!
Ha pedig valakinek mégis el kell hagynia az otthonát: VISELKEDJEN ÚGY, MINTHA FERTŐZÖTT LENNE!
Sterilitás, fertőtlenítés: nagyon köszönöm, hogy megfogadják azt a tanácsot, hogy csak az jön be a rendelőbe, akinek nagyon szükséges! Elektronikusan, távkonzultációval továbbra is próbálunk mindenkinek a segítségére lenni! Fontos az is, hogy az orvosi rendelő, egészségügyi személyzet ne váljon a vírusfertőzés terjedésének gócpontjává (ez történt Kínában, Spanyolországban, Olaszországban is!). Még a járvány kezdetén felszereltem a felnőtt rendelőt zárt típusú UVC lámpával, ami a várótermet folyamatosan fertőtleníti, kihelyeztem elektromos kézfertőtlenítőket, és a szokottnál sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a rendelő fertőtlenítésének! Ezt tovább fokozva az Önkormányzat vásárolt a múlt héten 10 db nyílt rendszerű UVC lámpát, mely az összes rendelő helyiséget fertőtleníti éjszakánként – ezzel mind felület-, mind levegőfertőtlenítést biztosítva – az elmúlt napokban ezeket is üzembe állítottuk!

Tanácsom még egyszer a járvány idejére:
MARADJANAK OTTHON!
VISELKEDJENEK ÚGY, MINTHA FERTŐZÖTTEK LENNÉNEK!
VIGYÁZZANAK A SAJÁT ÉS EMBERTÁRSAIK EGÉSZSÉGÉRE!

Dr. Cserni István”Elérhetővé váltak az oldalon a Pest Megyei Kormányhivataltól és egyéb hivatalos szervektől érkező tájékoztató anyagok, valamint a WHO által közreadott higiéniás tájékoztatók: letölthetőek itt


További hasznos információk:

Koronavírus weblap:  https://koronavirus.gov.hu
Koronavírus Facebook oldal:  https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu
Nemzeti Népegészségügyi Központ – A koronavírus megelőzésével kapcsolatos ajánlások:  http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok